Älskade valpar
Det har blivit några valpkurser under åren, jag älskar valpträning, man har den där lilla valpen som man kan påverka och de är så mottagliga för inlärning. Faran i det hela är när man vill så mycket så man lägger för stora krav på valpen, helt omedvetet oftast.
En valp lever 8 v med sin mamma och sina kullsyskon, sen ska de anpassa sig till ett helt nytt liv med allt vad det innebär. Det kan bli mycket intryck att ta in, dessa intryck kan ge sig tillkänna på olika vis. Jag gör minsta möjliga med mina valpar, de får hänga med på olika saker om jag ser att de är mogna för det. Det kan vara att gå till stallet en dag, åka bil en annan dag, jag gör inte för mycket nya saker på en och samma dag.
För 25 år sedan när jag köpte min första valp så tänkte jag att man ska ut och miljöträna sin valp, jag drog med den överallt direkt den kom hem vid 8 v. Jag säger inte att det är fel men jag gör inte så längre. Det första man måste titta på, hur är min valp? det kan vara svårt för en nybörjare att se. Det är till och med svårt för en rutinerad.
Jag vill ge er några råd på vägen.
Många gånger hör jag "min valp är ängslig i nya miljöer så jag måste miljöträna mycket" eller "min valp är rädd för människor så jag måste träffa många nya personer".
Här börjar stressen i hundägaren som man omedvetet lägger över på sin lilla valp. I jakten på den perfekta hunden så går man ut på stan för att valpen ska få träffa nya människor som kan mata med godis. Man tar ut lilla valpen ur bilen och redan när valpen kommer ut på stan så är den orolig. Vad händer när folk ser en valp? Jo de rusar fram för att klappa och prata med valpen, när de ser att valpen är lite orolig och backar så ger hundägaren den okända personen en godis så valpen får en bra upplevelse..... får den verkligen det?
Valpen försöker på alla vis ta sig fram till godisen för den älskar ju godis, tillslut tar den mod till sig och nyper godisen. Direkt de får godisen så backar den bak igen. Ägaren tror att valpen fått en bra upplevelse av situationen, den fick ju en godis?
Här måste vi tänka till. För det första, valpen har inte fått en bra upplevelse av den främmande personen, den har ett högt intresse för mat vilket gör att den hamnar i konflikt. Den vill ha godisen men inte hälsa på människan. Den tar allt mod den har i den lilla kroppen för att få godiset, vilken stresspåslag är inte bara det? Känslan för personen är den samma om inte värre.
Hur vore det istället om vi inte gjorde så stor sak av detta, om vi inte krävde någon kontakt av valpen? Valpen skulle bli lugnare vid nya personer för den behöver inte känna sig tvingad till kontakt. Överlag pyser obehagskänslorna ur valpen för människor är ju inte obehagliga, det blir de när vi tvingar dem till kontakt i perioder där de är känsliga. Alla hundägare gör så gott de kan, de vill bara det allra bästa för sin valp, men av ren okunskap gör man på olika vis som förstärker valpens osäkerhet som i en del fall då kan gå över till rädsla.
Be de som kommer hem att inte titta på valpen, inte ta kontakt på något vis, har ni med dem på stan så säg till alla som kommer och vill hälsa att de inte får. Stå upp för er valp, ni är deras trygghet och har det ansvaret. Vill valpen fram till okända människor och ni sett att den kan reagera med osäkerhet när den kommer fram, låt den då slippa att känna så genom att ändra fokus till er. Många gånger hör jag " men min valp vill fram till andra hundar/människor och när den kommit fram blir den rädd", den har en osäkerhet men kanske en stor nyfikenhet som gör att den vill fram. Det betyder egentligen inte att den vill ha kontakt.
Detta ämnet är stort, finns massor mer att säga och det finns inget facit. Jag älskar att analysera hundars mentalitet och situationer som uppstår, är den osäker i miljön eller är den osäker för människor? Valpen kan va osäker i nya miljöer fast ägaren inte ser det, så dyker det upp en människa som kräver kontakt och bägaren rinner över. Ägaren tänker att valpen är rädd för människor.
Det jag vill förmedla, låt valpen vara valp, låt den hänga med på lite saker då och då om ni ser att den är mogen för det. De första månaderna ska den äta, sova och göra sina naturbehov. Om ni ser att den har reagerat på något, försök att inte göra för stor sak av det, det kan vara borta efter en månad. Det händer mycket i valpar. Ser man att det fortsätter eller ökar så får man lägga en bra plan men att utsätta den för situationer den inte är mogen för eller klarar av är inte rättvist. Låt inte alla människor slänga sig över din valp, är den inte osäker så kan den bli. Låt valpen vila mycket, den behöver sova för att utvecklas som den ska.
Nu kommer jag på fler saker att skriva om, det blir i nästa valpskola;)
/Sandra